Forside / Aktuelt / Volden øker

Volden øker

Tallet på voldsmeldinger til politiet har økt med 21 prosent fra 1999 til 2009. Økningen er større enn for andre typer kriminalitet i Norge.

– Det er ingen tvil om at tallene viser en jevn økning i volden. Tendensen har vært økende når det gjelder anmeldte voldstilfeller sett over en tiårsperiode, forteller seksjonssjef for analyse og forebygging i Politidirektoratet, Erling Børstad.

– Flere melder om vold i hjemmet

Politidirektoratet forklarer økningen med at flere melder fra o

Politi

m voldsepisoder i hjemmet etter at Straffeloven ble skjerpet i 2006.

Les mer: Økning i familievold-saker
Les også: Kvinner slår like mye som menn

Men dette forklarer ikke hele bildet av økningen, mener Børstad. Han sier det derfor er viktig å se på hvordan man kan forebygge episodene.

– Det er like viktig for oss å ha som mål å forhindre hendelser som det er å oppklare de som har skjedd. Særlig gjelder dette i typiske sentrumsmiljø der ungdom er involvert.

Internett- og SMS-trusler regnes med

Børstad mener det også kan se ut til at folk har en større tendens til å si fra når de blir utsatt for vold, sammenlignet med tidligere.

Voldsbegrepet favner bredt, og også alle typer trusler blir nå regnet med.

– Noen kategorier innenfor vold og trusler har ikke vært medregnet tidligere, for eksempel på internett og SMS - som også i noen grad anmeldes, forteller han.

Les også: Jenter anmelder ikke vold

Harstad Krisesenter med ny hjemmeside

Harstad Krisesenter sin nye hjemmeside

Hva gjør vi?

Vårt formål ..

Volden øker

Tallet på voldsmeldinger til politiet har økt med 21 prosent fra 1999 til 2009. Økningen er større enn for andre typer kriminalitet i Norge.